Stoppen met doneren of kan het ook anders?

iMPACT direct
4 min readNov 12, 2020

Ik ben gestopt met doneren. Dat wil zeggen een aantal jaar geleden ben ik gestopt met het doneren aan Nederlandse goede doelen met projecten in Afrika.

Als donateur wist ik eigenlijk niet zo goed welke organisatie ik nu het beste kon steunen.

Alleen al in Nederland zijn er 10.000 goede doelen! Maar ook als professional — ik heb 15 jaar in ontwikkelingssamenwerking gewerkt — kreeg ik steeds meer twijfels aan de manier waarop we werkten.

(Meer hierover, zie https://impactdirect.eu/#impact )

Maar helemaal niks meer doen vond ik ook geen optie.

De wereld wordt wel heel klein als ik alleen goede doelen in de buurt ga steunen. Bovendien, realiseer ik me — misschien wel juist door het vele wonen, werken en reizen in verschillende Afrikaanse landen — dat ik in een van de rijkste landen van de wereld woon.

En bovendien tot de rijkste 6,3% inwoners van de wereld behoor. (Wil je zelf ook uitrekenen hoe rijk je bent? Deze site rekent het voor je uit: https://howrichami.givingwhatwecan.org/how-rich-am-i of zie hier wat een gemiddeld gezin in een ander land verdiend: https://www.gapminder.org/dollar-street/)

Dus heb ik zitten denken hoe het anders kan.

Ik was daar nog niet over uit. Totdat Hillary Adongo — een collega uit Bolgatanga, Ghana — me appte en vroeg een donatie te doen voor zijn project om zeep te kopen voor families die daar geen geld voor hebben. Dit was aan het begin van de corona-pandemie.

En het begin van iMPACT direct. Want als ík direct naar professionele Afrikaanse goede doelen kan doneren — omdat ik ze ken, omdat we collega’s zijn — dan kan ik andere donateurs ook helpen ze te vinden!

Een eerste test in april was binnen 6 dagen geslaagd! 32 donateurs uit vier verschillende landen doneerden samen €741 aan een Keniaans goed doel. Zo hadden 30 families tijdens Nairobi’s corona-lockdown een maand te eten. Iets was velen daar niet meer konden betalen, nu ze niet meer aan het werk konden door corona.

Via iMPACT doneer je rechtstreeks aan Afrikaanse goede doelen.

Wij zorgen ervoor dat alle goede doelen op de site professioneel en betrouwbaar zijn, en bovendien al goede resultaten hebben laten zien (meer over selectie: https://impactdirect.eu/#faq ).

Wij beloven dat 95% rechtstreeks naar het goede doel naar keuze gaat. Omdat we nu allemaal als vrijwilliger werken (zelfs de websitemaker!), kan dat ook. Onze eerste test met onze eigen website loopt van 7 augustus tot en met 17 oktober. Ook als we straks steeds professioneler worden en dus ‘betaalder’, willen we de kosten rond de 5% proberen te houden.

En misschien wel het belangrijkst: donaties via iMPACT direct zijn ‘zonder voorwaarden’. De goede doelen bepalen zelf waaraan het geld wordt uitgegeven. Experts ter plekke weten tenslotte het beste wat er nodig is. Op de website houden zij zelf donateurs op de hoogte via updates (die wij niet redigeren of filteren) en met rapportages.

Bekijk hier hoe wij het anders doen: https://youtu.be/SgHz8-nSNQc

Wat vind jij belangrijk als je een doneert?

Doneer jij alleen als daar een urgente oproep voor is? Een heleboel Nederlanders hebben een donatie gedaan op giro 555 de afgelopen dagen. In totaal is er 13 miljoen opgehaald voor Beirut!

62% van de Nederlanders doneert aan goede doelen, omdat anderen het harder nodig hebben dan zij, of wanneer ze iets kunnen missen. De overige 38% zegt op het moment even niks te kunnen missen, omdat ze het zelf moeilijk rondkomen in de huidige crisis. (Uitgezocht door Omroep Gelderland). 1% wil beginnen met geven, juist nu anderen het moeilijker hebben, of zelfs meer geven (6%).

5 tot 7% denkt erover te stoppen met doneren, net als ikzelf eerder deed.

Het allerbelangrijkste: dat je doelen steunt die je zelf belangrijk vindt.

Probeer eens bewust stil te staan bij wat jou echt raakt? Voor mij is dat wanneer mensen geen gelijke kansen krijgen in het leven.

Wat zou jij willen veranderen? En welk goed doel past daar dan goed bij? Doneer bewuster, en minder gewoon aan wat er net voorbij komt! Of zoals Jasmijn Melse, adviseur filantropie in een interview met Omroep Gelderland zegt: “Besteed niet meer geld, maar meer tijd aan goede doelen!” Om te kiezen welke je echt wilt steunen!

Voor mij is dat direct aan Afrikaanse goede doelen. En zover ik weet, kan dat alleen via iMPACT direct! En dat zeg ik niet alleen omdat ik de oprichter ervan ben ;)

Kortom, ik ben weer begonnen om geld te doneren aan goede doelen, waarvan ik weet dat het goed besteed wordt! En dat het levens verbeterd van mensen in Ghana en Kenia.

Toen ik vanochtend hoorde ik dat mijn kleinzoon geboren was, heb ik meteen een donatie overgemaakt. Ik realiseerde me hoe goed we het hier in Nederland hebben. (donateur iMPACT direct)

Meer info lezen: https://impactdirect.eu/nederlands/

Overtuigd? https://impactdirect.eu/donate

PS: En een noot voor de kritische lezer: Wij geloven dat onvoorwaardelijke donaties de goede doelen helpen om (meer) zelfstandig te worden qua strategie, besluitvorming en inkomstenbronnen. Ter vergelijking; ook in Nederland zijn vele bedrijven en organisaties afhankelijk van (overheids)subsidies — om op te starten of om een goed product te kunnen leveren.

####

Blog voor het eerst gepubliceerd op 30 augustus 2020.

--

--

iMPACT direct

iMPACT direct connects a large group of donors to underfunded locally-led NGOs. We strengthen these impactful non-profits by making donating simple and direct.